Vilket golv ska man välja?

Om val av golvmaterial

Om du ska lägga trägolv i huset finns anledning att ta en funderare. Det finns nämligen några väl beprövade traditioner och erfarenheter att ta lärdom av.

Vart kommer ljuset från? Och var kommer du in i rummet från för håll?

Hur kommer du att röra dig i rummet? Hur samspelar golvet med taket, samt med golven i rummen intill?

I äldre hus låg golvbrädorna oftast i husets längdriktning. Det behöver dock inte vara fallet i ditt hus. I ett kvadratiskt hus med många stora fönster spelar riktningen mindre roll. Ett golv lagt i längdriktning gör att rummet känns längre, medan ett golv på tvären göra att rummet känns kortare och bredare. Brädor på tvären där du ska röra dig mycket, till exempel i en hall, slits snabbare.

Vad gäller ljuset brukar man rekommendera att lägga brädgolv så att de leder till det man känner är rummets viktigaste fönster. Alternativt från dörren och in i rummet. Värt att tänka på är också hur golven ligger i rummen intill, samt vilken riktning taket har. Anledningen är att det blir stökigt och oharmoniskt estetiskt om ögat måste ta hänsyn till en mängd olika riktningar. Tak och golv i samma rum bör

gå i samma riktning. Likaså golv i rum där man ser golven samtidigt.

Tänk även på att även andra typer av golv har en riktning som kommer att påverka intrycket av ett rum.

Trägolv

Trägolvet är en klassiker som aldrig går ur tiden. Träet är levande och sväller och krymper lite beroende på luftfuktigheten. Hur slitstarkt det är beror på vilken sort trä golvet är gjort av och om det består av kärnved eller inte. Trägolvet behöver kanske pysslas om lite mer än andra golv, å andra sidan är det tacksamt att ändra utseende på, genom att till exempel måla det.

Parkettgolv

Ett alternativ är parkettgolv som är uppbyggt i flera olika lager med ett underlag i furu eller gran, ett bärande lamellager och ett ytskikt i någon form av mönster. Tidigare parketter var konstruerade av stavar i massivt trä som lades i olika mönster. Parketten är mindre slitstark än laminatgolvet men går att slipa och göra fint igen.

Laminatgolv
Laminatgolvet består av flera skikt material som pressats samman kring en kärna av HDF. Ytan består av specialbehandlat papper som har en skyddande plastfilmsyta. Ytan kan imitera trä, sten eller andra mönster.

Golvet är lite hårdare än parketten och tål mer slitage. Det kan också upplevas lite bullrigare än golv av trä, men det går att avhjälpa med ett skumunderlägg under golvet.

Linoleumgolv
Linoleumgolv är gjorda av harts, linolja och korkmjöl och bildar en slitstark golvyta som passar utmärkt i köket. Linoleum är miljövänligt och prisvärt i relation till hur slitstarkt det är, dessutom går det att slipa och vaxa för att fräschas upp.

Däremot kan linoleum vara lite känsligt för fläckar och spill. Torka gärna upp så fort det går, annars finns det risk för fläckar. Alkaliska ämnen kan missfärga golvet. Eftersom golvet inte tål ständig väta går det inte att användas i våtutrymmen.

Vinyl
Vinylgolvet är tillverkat av syntetmaterial och är enklare att lägga själv, än vad linoleumgolvet är. Eftersom vinylgolvet tål både fukt och fläckar bra passar det att lägga i badrum, groventrén eller i hallen där slitage och fukt kan ställa till det för andra golvtyper.

Vinylgolv finns i en mängd färger och varianter och är ett enkelt sätt att byta karaktär på ett rum. Det kräver i stort sett inget underhåll utöver ordinarie städning.

Klinker
Klinker passar i fuktiga utrymmen där slitaget är stort som i kök, hall, badrum och tvättstuga. Klinkergolv är lättskötta och prisvärda i relation till sin slittålighet. Nackdelen är att de är så tåliga att om man tappar till exempel porslin i golvet går porslinet sönder. Klinker är mer hållfast än kakel.

Klinker kan upplevas som kallt för fötterna och kan med fördel kombineras med golvvärme, som dessutom förångar eventuell fukt.

Om man frågar chatGPt om vilket golv man bör ha i kök så svarar den:
Valet av ytskikt för golv i ett kök bör göras med tanke på funktionalitet, hållbarhet och stil. Köket är en plats med hög trafik och risk för spill, så det är viktigt att välja ett material som tål slitage och är lätt att rengöra. Här är några vanliga alternativ för golv i köket:

  1. Kakel: Kakelgolv är populärt i kök eftersom det är extremt slitstarkt och enkelt att rengöra. Det finns många olika stilar och färger att välja mellan, så du kan hitta något som passar din estetiska smak.
  2. Hårdträ: Även om hårdträgolv är känsligare för fukt och repor än kakel, ger det en varm och inbjudande känsla till köket. Det kan vara ett bra alternativ om du är beredd att ta hand om det och undvika överdrivet mycket fukt.
  3. Laminat: Laminatgolv kan efterlikna utseendet av trä eller kakel till en lägre kostnad. Det är relativt tåligt och enkelt att rengöra, men det kan bli skadat om det utsätts för mycket fukt.
  4. Vinyl: Vinylgolv är ett prisvärt alternativ som är vattentätt och tåligt. Det finns många mönster och färger att välja mellan, vilket gör det mångsidigt när det gäller stil.
  5. Betong: Polerad betong kan ge en modern och industriell estetik till ditt kök. Det är slitstarkt och enkelt att rengöra, men det kan vara hårt att stå på under längre perioder.
  6. Kork: Korkgolv är mjukt och bekvämt att gå på, vilket kan vara skonsamt för dina fötter om du tillbringar mycket tid i köket. Det är också naturligt motståndskraftigt mot fukt.
  7. Linoleum: Linoleum är ett naturligt och miljövänligt golvmaterial som är slitstarkt och enkelt att rengöra. Det finns också många färger och mönster att välja mellan.

Valet av golvmaterial beror på dina personliga preferenser, budget och hur du använder ditt kök. Tänk på din livsstil och behoven i ditt kök när du väljer ytskikt för golvet. Oavsett vilket material du väljer är det viktigt att se till att det är installerat korrekt för att säkerställa att det håller länge och fungerar som det ska.