PRIS – Vad kostar det att bygga attefallshus?

Vi säljer icke-nyckelfärdiga hus. Därför att det blir mer ekonomiskt, mer kvalitet och ett bättre hus för dig om du kan välja lite mer själv.

1) Du köper våra ritningar och beskrivningar hur huset kan byggas, samt precut-stomme och byggsats.

2) Du anlitar en lokal byggare som med våra handlingar, stomme och byggsats plus allt övrigt som du eller byggaren köper in, färdigställer huset. Vi säljer det som du måste ha för att komma igång med ditt bygge. Resten köper du eller din byggare in, enligt beskrivningar och mängdberäkningar som du köpt från oss. I de handlingar finns allt beskrivet som om det var ett nyckelfärdigt hus. Men det kostar dig inget att välja fritt utifrån vårt förslag eller välja något helt eget. Vi visar vägen med ett helhetstänk vad gäller material, kulör, stil på allt från golv, köksbänk, skåp etc till ditt hus.

Det är just det fina med icke-nyckelfärdigt att dina val inte kostar extra, att du kan anpassa efter dina behov, husets karaktär, den geografisk plats du ska bygga på.

Här har vi gjort en jämförelse med nyckelfärdiga paketlösningar som finns på husmarknaden med det som vi säljer och föreslår i våra ritningar och beskrivningar. Det visar på en besparing på minst 30% samt ett genomgående bättre materialval

PRISEXEMPEL

När ni nedan läser prissammanställningen tänk då på följande fem saker:

1) Bra material – I uträkningen har vi varken gjort avkall på material eller kvalitet, utan valt de material vi själva skulle använt. Materialpriserna är uppskattade på oförhandlade bruttopriser hämtade från nätet. Om du utnyttjar rabatt- och kampanjpriser kan du får ner priserna ytterligare. Priserna nedan kan variera något mellan handlare/byggare och regioner men ger en bra uppskattning på kostnaderna.

2) Att jämföra äpplen och päron – Slutpriset blir ca 30% lägre än om du skulle välja ett nyckelfärdigt hus, enligt sammanställningen nedan. Flera leverantörer har sämre materialval som PVC-fönster (ca 50.000 lägre kostnad), takduk istället för råspont, tunnare väggar och tak med mindre isolering, vindduk istället för utegips, laminatgolv och laminatbänkskiva, tar extra betalt för bygganmälan osv. En jämförelse äpple och äpple ger att prisskillnaden blir minst 40%. Det är dyrt med all-inclusive men det är bekvämt.

3) Anpassning – Att anpassa och göra tillval till ett nyckelfärdigt hus är kostsamt jämfört med en byggsats. Kanske behövs det extra el-uttag, utebelysning, annan högre snözon, annan utefärg än vit, annan färg på utsida fönster jämfört med insida fönster, vattenutkastare, kodlås på ytterdörr, lofträcke, golvvärme, brytare med dimmer, tv-uttag, inte standardblandare i badrum o kök, vägghängd WC, kommod vid tvättställ, handdukstork, uttag för tvättmaskin i badrummet , golvvärme badrum, duschvägg osv. Allt detta ingår för det mesta inte i nyckelfärdigt standardhus. Tänk på att detta kostar extra och att slutnotan blir många gånger högre än vad man räknat med, speciellt när man låter husfabrikören göra det.

4) Ändringar – Att göra ändringar i husets utformning efter omgivning som t ex flytta fönster eller ändra fönster, ytterdörrar eller inneväggar är en dyr affär på ett nyckelfärdigt hus

5) Frakt - Fraktkostnaden är betydligt högre med krav på kraftig och dyr kranbil för att lyfta ett nyckelfärdigt hus på plats


ATTEFALLSHUS KERSTIN — ett exempelhus från BimHouse

-- Välisolerad stomme på 145+45 mm med installationsskikt, dvs totalt190 mm isolering (stora paketet från BIMHOUSE)
-- Färdig vitmålad (laserad) invändig panel på väggar och i tak
-- Plankgolv i gran (700 kr/kvm)
-- Komplett utvändigt med plåttak, foder, vindskivor och hängrännor (PLANNJA TREND)
– Fönster och dörrar (ELIT ORIGINAL 3-glas)

Materialkostnad: 321.000 kr

ÖVRIGA INSTALLATIONER MATERIAL

-- Kök, material & vitvaror: 65.000 kr
-- Badrum, vvs-varor, fläkt: 20.000 kr (WC, Tvättställ
-- El, brytare och uttag: 20.000 kr (Schneider)

Installationer: 105.000 kr

ARBETSKOSTNAD

-- Arbete bygg/montering hus: 120.000 kr (200 tim á 600 kr/tim)
-- Arbete montering kök: 9.600 kr (16 tim á 600 kr/tim)
-- Arbete EL: 16.800 kr (24 tim á 700 kr/tim)
-- Arbete VVS i kök: 2.800 kr (4 tim á 700 kr/tim)
-- Arbete plattsättning/tätskikt i badrum: 22.400 kr (32 tim á 700 kr/tim)
-- Arbete bygg i badrum: 32.600 kr (32 tim á 600 kr/tim)
– Arbete VVS i badrum: 11.200 kr (16 tim á 700 kr/tim)

 Arbetskostnad: 202.600 kr

SUMMA TOTALT: 628.600 kr


MEN GLÖM INTE VIKTEN AV ATT SKRIVA KONTRAKT

Detaljerade och korrekta bygghandlingar är en absolut förutsättning för ett korrekt pris och ett friktionsfritt bygge. Problemen som kan uppkomma beror oftast på bristande kommunikation mellan hantverkare och beställare. I ett kontrakt som upprättas med eventuell byggfirma och snickare ska det tydligt framgå:

1) Vad ska göras – kräver tydliga och utförliga byggritningar
2) När och hur ska det göras, när ska bygget starta och vara färdigt – en tidsplan, vem ska bygga – en projektorganisation med tydlig ansvarsfördelning
3) Hur mycket får huset kosta – enligt byggritningar och materialförteckningar

Bygghandlingarna är de som entreprenören juridiskt har att följa. I tidsplanen ska det framgå när bygget skall börja och när det skall vara färdigt samt eventuellt vite vid försening. Med våra tydliga arkitektritningar och mängdförteckningar är det enkelt att räkna rätt och planera bygget.